За родителите

Полезно и интересно

www.drebcho.bg/stories/Syveti_i_testove/?limit=10&p=1&ageH=1

www.roditeli.org/

www.roditeli.org/roditeli.com/library/Naruchnik%20purvoklasnici%202011.pdf

www.zaroditeli.hit.bg/                      

  agresia.ppt (2 MB)

Ти си най.doc (36,5 kB)

www.youtube.com/watch?v=ZHCuA0KnITY&feature=player_embedded#

 

 

 

Меморандум на едно дете

 

 

 • Не ме разглезвайте. Зная много добре, че не мога да получа всичко, което искам. Аз само ви изпитвам.
 • Не се страхувайте да сте строги с мен. Аз го предпочитам. Това ще ми позволи да разбера къде ми е мястото.
 • Не ме насилвайте. Това ще ме научи, че силата е всичко. Аз ще откликна по-лесно, ако ме убеждавате.
 • Не бъдете непоследователни. Това ме обърква и ме кара да се измъквам по какъвто начин мога.
 • Не ми обещавайте.Вие може да не сте в състояние да изпълните обещанието си. Това ще ме накара да не ви вярвам.
 • Не се връзвайте на моите предизвикателства, когато ви кажа или направя нещо, което може да ви разстрои. След това аз ще се опитам да извоювам още по-големи "победи".
 • Не се разстройвайте много, когато ви кажа "мразя ви". Аз не искам да кажа това, а само да ви накарам да съжалявате за онова, което сте ми сторили.
 • Не ме карайте да се чувствам по-малък, отколкото съм. Аз ще го компенсирам, като започна да се държа като "важна клечка".
 • Не вършете неща вместо мен, които мога да свърша сам. Това ще ме накара да се чувствам като бебе и мога да продължа да ви използвам.
 • Не обръщайте голямо внимание на "лошите ми навици". Това само ще ме насърчи да продължавам.
 • Не ме критикувайте пред други хора. Аз ще възприема по-добре, ако разговаряте с мен спокойно и насаме.
 • Не се опитвайте да обсъждате моето поведение в разгара на кавгата. По някои причини слухът ми в този момент е нарушен, а способността ми за контактуване още повече. Правилно е нещата да са такива, каквито се изискват, но е по-добре да поговорим за това по-късно.
 • Не се опитвайте да ме поучавате. Вие бихте се изненадали колко добре знам какво е добро и какво е лошо.
 • Не ме карайте да чувствам грешките си като грехове. Аз трябва да се науча да правя грешки, без това да означава, че не съм добър.
 • Не ме гълчете постоянно. Ако го правите ще се наложи да се правя на глух.
 • Не искайте обяснение за лошото ми поведение. Понякога не знам защо съм се държал така.
 • Не поставяйте твърде много на изпитание честността ми. Лесно мога да се изплаша и да ви излъжа.
 • Не забравяйте, че обичам да експериментирам. По този начин се уча. Моля ви, изтърпявайте ме!
 • Не ме предпазвайте от последиците. Аз имам нужда от опит.
 • Не обръщайте голямо внимание на леките ми заболявания. Аз може би ще свикна да се радвам на неразположението си, ако това ми носи повече грижи.
 • Не избягвайте отговорите на честните ми въпроси. Ако го правите, скоро ще разберете, че съм спрял(а) да ви питам и търся информация от някъде другаде.
 • Не казвайте, че въпросите ми са "глупави" или "безсмислени". Ако постъпвате така, много скоро ще усетите, че го правя, за да се занимавате с мен.
 • Никога не се представяйте за идеални и безгрешни. Ще ми бъде трудно да ви следвам.
 • Не се притеснявайте, че прекарваме малко време заедно. Важното е как го прекарваме.
 • Не позволявайте страховете ми да предизвикват безпокойството ви. Така ще се страхувам повече. Вдъхнете ми смелост.
 • Не забравяйте, че не мога да се справя без вашето разбиране и насърчение. Макар и често заслужени, понякога забравяте похвалите и одобрението. Изглежда само гълченето не го забравяте.
 • Отнасяйте се с мен, както се отнасяте към приятелите си и аз ще бъда също ваш приятел. Запомнете, че е по-лесно да се учите от модел, а не от критик.

 

 

И още нещо - аз ви обичам много, моля ви обичайте ме и вие!

 

 

Детето ми знае да чете. Дали няма да скучае в час?...

 


Ако детето ви знае да чете и пише, със сигурност се опасявате как ще се чувства то в училище. Тук е мястото да ви запозная с някои особености на преподаването. Методите в първи клас,обяснени на простосмъртен език, са винаги "три в едно" или "много в едно". Това са така наречените междупредметни връзки, които правят урока забавен и ангажиращ. Учителят с опит умее така да поднася материала в часовете, че класът винаги върви с няколко стъпки напред. Целите, които се поставят, дори в елементарните упражнения могат да бъдат разнообразни, да не застъпват само предмета, по който се работи в момента, а да постигат странични резултати по други предмети, абсолютно различни от изучавания в този час. Целта на подобни занимания кара първокласника да проявява интерес, дори когато му е трудно. Те задържат вниманието на детето, дори и след като познава буквите и знае да чете.
Пример за упражнение по четене: Много цели в 1 упражнение
В час по четене учителят вдига различни ученици, поставяйки разнообразни задачи. Първият ученик чете думите от първа колона. Вторият чете думите на трети ред. Третият чете първи ред от ляво на дясно.Четвъртият чете трета колона отгоре надолу и после от долу нагоре същата колона. Учителят може да вмъкне и думите хоризонтално и вертикално и да идентифицира реда и колоната със съответните понятия.След справянето успешно с поставената задача ученикът получава отметка в буквара - усмихнат човек-печат, с което се удостоверява, че това упражнение е направено в клас. Ако ученикът не се е справил би могъл да получи мълчалив човек - знак, че е имал трудности. По броя на отметките в Буквара може да проследите активността на вашето дете. В картата за обратна връзка с родителя учителят е отметнал тези трудности. Така информацията достига впоследствие първо до учителя в занималнята, а после и до родителя. В края на часа учениците биват поставени в активната роля на учител. Те сами посочват свои другарчета и сами поставят задачи за четене, пространствена ориентация в текстовото поле / горе-длу;ляво-дясно/, показват, че са усвоили понятията колона, редица, вертикал, хоризонтал /улеснявайки после работата на класа по математика, физкултура и изобразително изкуство/. Впоследствие тези умения улесняват решаването на тестовете, в които първата крачка е четенето с разбиране.
Този прост нагледен пример за работата в часовете показва колко лесно е да бъде задържано крехкото внимание на първокласника активно за цели 35 минути /дължината на един час в 1 клас/ и до каква степен учителят може да улесни работата си по-нататък без особени трудности.


За връзка

Венелина Буланова

0899 893088


Теми от състезания по математика Iклас

Линк за публичен достъп:

https://dox.bg/files/dw?a=6cdc2a72ea

 Tеми от състезанията "Всезнайко" ,"Обичам те българска реч" и математически състезания.

https://skydrive.live.com/?cid=43f2ac224e56c77d#cid=43F2AC224E56C77D&id=43F2AC224E56C77D!334

https://skydrive.live.com/?cid=43f2ac224e56c77d#cid=43F2AC224E56C77D&id=43F2AC224E56C77D!342

https://skydrive.live.com/?cid=43f2ac224e56c77d#cid=43F2AC224E56C77D&id=43F2AC224E56C77D!338

https://skydrive.live.com/?cid=43f2ac224e56c77d#cid=43F2AC224E56C77D&id=43F2AC224E56C77D!354